Recensioner och artiklar

DN tipsar om Londonläsning
Dagens Nyheters Londonkorrespondent Pia Gripenberg tipsar om läsning inför resan till den brittiska huvudstaden (27 mars 2016). "Det nya London - frontlinjer" är ett av hennes tips.
http://www.dn.se/resor/storbritannien/london-pa-fem-satt/

”Londonklassiker i vardande”
Tidskriften Respons, specialiserad på bevakning och recension av facklitteratur, uppmärksammar ”Det nya London – frontlinjer” stort i en recension över tre sidor (nr 6, december 2015) skriven av författaren och litteraturkritikern Gabriella Håkansson.
Under rubriken ”Londonklassiker i vardande” beskriver Håkansson boken som ”ett heroiskt journalistiskt bidrag, en mångfacetterad hybrid mellan reportage, essä och historieskrivning som skildrar ett stycke pågående samtidshistoria”.
”Det här, mina vänner, är kvalitetsjournalistik på högsta nivå”, skriver Håkansson, vars författarskap bland annat omfattar en uppmärksammad romantrilogi som utspelar sig i 1800-talets London.
Håkansson beskriver boken som ”den perfekta guideboken för den intellektuellt nyfikne Londonresenären.”
”Den kommer att bli en klassiker.”

"Shit, vad spännande!"
Podcasten "Solen", som görs av bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Stockholm, uppmärksammar "Det nya London - frontlinjer" (26 augusti 2015) i ett program som i övrigt handlar om brittisk litteratur. Positiva omdömen från bibliotekarien Elias Hillström, som tidigare skrivit om boken i en blogg (se nedan). "Shit, vad spännande!" är hans spontana beskrivning av bokens Londonreportage. Lyssna gärna (inslaget kommer cirka 23:30 in i programmet)! Programmet spelades in live i samband med Kulturfestivalen i Stockholm tidigare i augusti. 

"Oavbrutet fascinerande och intressant"
På bok- och kulturbloggen bcnvt.se (6 augusti 2015) presenterar skribenten och bibliotekarien Elias Hillström en lista med sommarläsning där "Det nya London - frontlinjer" finns med. Hillström skriver:
"Mest fängslad blev jag nog faktiskt av Anders Steinvalls Londonbok. Oavbrutet fascinerande och intressant för den som är intresserad av London och/eller Staden 2015. En bok som får en att vilja åka till London nu bums och bara promenera och promenera."

"Fingertoppskänsla för spännande miljöer"
I en stort uppslagen recension i Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad (14 juli 2015) skriver den Londonboende författaren Amanda Svensson om den ökande spänning mellan Londons kapitalstarka fastighetsinvesterare och dess vanliga, arbetande och älskande människor som skildras i boken:
"I den ambitiösa reportageboken "Det nya London - frontlinjer" ger han (Anders Steinvall) en så heltäckande bild som kanske möjlig är över Londons unika position, potential och - framförallt - problem bland världens storstäder."
Hon beskriver vidare den utveckling som präglar den brittiska huvudstaden och att som avskräckande exempel "borde Steinvalls bok om London vara utmärkt". Amanda Svensson påpekar även att boken levererar mer än "hårda fakta och dystra iakttagelser".
"Steinvall har en fingertoppskänsla för intressanta anekdoter och spännande miljöer, och även om "Det nya London" långt ifrån är en guidebok är jag övertygad om att många Londonresenärer skulle kunna använda den som en komplementerande - och högst bildande - sådan."

http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/bocker/bokrecensioner/supergentrifiering-tommer-staden/

"En fascinerande inblick i den fysiska stadens roll"
Finlandssvenska Hufvudstadsbladet i Helsingfors beskriver i en recension (17 juni 2015) "Det nya London: Frontlinjer" som "en viktig bok". Londonkunniga recensenten Charlotta Buxton gör jämförelser med sina egna erfarenheter av staden och påpekar, vilket gläder mig mycket, att boken också fungerar "som ett slags alternativ guidebok" där Londonälskare kan lära sig mycket nytt om sin favoritstad. Det har varit min förhoppning att boken ska upplevas även så.
Buxton skriver så här:
"Det finns många sätt att studera den här förändringen. Steinvall har valt att titta på hur London förändrats som stad. Han pratar med arkitekter och stadsplanerare. Han tittar på kontroversiella skyskrapor och byggprojekt. Boken blir en fascinerande inblick i vilken roll den fysiska staden, med sina hus, kvarter och områden, spelat i Londons metamorfos."
Länken nedan kan vara låst och kräva inloggning. Ni kan också gå in på min Facebooksida "Steinvall Media" och scrolla er fram till en länk där som kan fungera.

http://hbl.fi/kultur/recension/2015-06-17/759647/ett-portratt-av-en-forsvinnande-stad 

"Skrämmande läsning som kunde ha handlat om Stockholm"
I en artikel om den snabba gentrifiering som pågår i Malmö gör skribenten Shora Esmailian i Kvällsposten/Expressen (15 juni 2015) en koppling till utvecklingen i London och citerar ur min "aktuella bok" om den brittiska huvudstaden. Esmailian har läst boken precis som jag hoppades att den skulle bli läst. Även om exemplet är London, där utvecklingen är som mest extrem, är boken ett försök att skildra en utveckling som pågår överallt.
"Det är skrämmande läsning, men vissa partier av boken skulle lika gärna kunna handla om vår egen huvudstad Stockholm. Och de bildar en horisont för vårt Malmö", skriver Esmailian.

http://www.expressen.se/kultur/nar-en-rikare-grupp-flyttar-in-i-en-stadsdel/

"Tydliggör diskussionen om stadens utveckling"
I nättidskriften Alba.nu, som bevakar och recenserar böcker med fokus på kultur, vetenskap och samhälle, skriver Christian Swalander om "Det nya London" (15 juni 2015). "Boken innehåller många bilder som på ett bra sätt konkretiserar och tydliggör diskussionen om stadens utveckling och förändring", skriver Swalander i sin recension. Han tar upp gentrifieringen av London, som är bokens huvudtema. "Det är värdefullt att Anders Steinvall lyfter fram och visar hur en sådan här utveckling gestaltar sig och vilka som är dess politiska och ekonomiska förutsättningar".
http://www.alba.nu/kategorier/bokrecension?showArticle=29036

"Självklar reselektyr för alla Londonturister"
Den prisbelönta arkitekturskribenten Elisabet Andersson ger i Svenska Dagbladet (3 juni 2015) tre tips på intressanta böcker för arkitekturintresserade och "Det nya London" är en av dessa. Hon har uppenbarligen läst boken precis som den var tänkt att läsas, som ett förhoppningsvis berikande reportage för den gillar och gärna besöker London, eller bara är intresserad av städer i största allmänhet.
Så här skriver Elisabet Andersson:
"Journalisten Anders Steinvall har skrivit en gedigen reportagebok om detta urbana drama. Boken är självklar reselektyr för alla Londonturister som vill veta mer om det samtida London."
Lär mer här:

http://www.svd.se/tre-aktuella-lastips-om-arkitektur/#sida-3

"En medmänsklig, djupt drabbande bok"
I Ystads Allehanda (3 juni 2015) skriver kulturjournalisten Bengt Eriksson en krönika om sin kärlek till London. Till denna bifogar han ett tips till läsarna i form av en "minirecension" av min bok. Där skriver han bland annat så här:
"Anders Steinvall, förut journalist på DN, har gått igenom London: historiskt och med egna skor, läst på, sett och hört./.../ En medmänsklig, djupt drabbande bok, inte minst för en som älskat London sen popens 60-tal. Steinvall skriver så atmosfäriskt också om Londons kvarvarande små oaser att man strax vill resa dit igen och den här gången boka rum i East End."
Texten finns här (kan eventuellt kräva inloggning som prenumerant):

http://www.ystadsallehanda.se/kultur-noje/tillbaka-till-om-och-om-igen/

Aftonbladet: Helt rätt med bok om stadsbyggnad
Aftonbladet konstaterar i sin recension (2 juni 2015) att i en tid när Stockholms bostadsbrist passerat smärtgränsen är en bok om stadsbyggnad helt rätt, även om den handlar om London. Recensenten Ulrika Stahre finner bokens reportage läsvärt, även om hon anser att det är en aning för långt.Recensionen fångar på ett bra sätt de kontraster jag velat skildra i min resa längs Londons "frontlinjer". Stahre konstaterar att "Det nya London" är flanörens bok, men önskar att den kompletterats med en karta.
Läs recensionen här:

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article20894199.ab

Andres Lokko blir "vidareutbildad"
Den erfarne och trendmedvetne Londonkännaren Andres Lokko recenserar "Det nya London" i tidningen Arbetet, tidigare LO-tidningen (11 maj 2015). Lokko beskriver skildringen av det "accelererande plutokratiska kretslopp" där boken utspelar sig som ett "noggrant reportage" där han blir "kapitel efter kapitel, vidareutbildad av Steinvalls möten och, ofta, gryende vänskaper med både experter och lokalpatrioter".
Lokko konstaterar också att "till och med de kapitel som avhandlar det oundvikliga och knepiga hipsterfenomenet känns relevanta".
Recensionen hittar ni här:

http://arbetet.se/2015/05/11/stadsvandring-dar-ingen-har-rad-att-bo/

"En initierad skildring"
I ett stort reportage över fyra sidor skriver Svenska Dagbladets prisbelönta arkitektur- och stadsplaneringsreporter Elisabet Andersson bland annat så här om boken (3 maj 2015):
Nu kommer också en svensk bok om Londons förvandling: "Det nya London - frontlinjer" där journalisten Anders Steinvall ger en initierad skildring av hur London blivit den globaliserade världsekonomins huvudstad, med allt vad det innebär för stadens invånare.
Reportaget domineras av bilder som fotografen Lewis Bush tagit för att dokumentera hur det internationella kapitalet formar staden. Artikeln är inte en recension, men texten är präglad av innehållet i boken tillsammans med en intervju med Lewis Bush.
Hela artikeln hittar ni här:

http://www.svd.se/kultur/londons-supergentrifiering_4529084.svd

"Mycket bra och välskrivet"
I en recension för BTJ (tidigare Bibliotekstjänst) skriver lektör Sven Martinger bland annat att "Det nya London" är en viktig bok för alla som vill förstå hur livsstil och boende hänger ihop.
"Detta är en mycket bra och välskriven berättelse om stadens betydelse för dess invånare." (BTJ-häfte nr 13, 2015).
För att läsa hela recensionen krävs inloggning till BTJ:s tjänster.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar